De baktemperatuur wordt uitgedrukt in ‘Cone’ nummers. Deze zijn aangegeven in bovenstaande tabel voor elk van de glazuren.

De reden waarom we geen temperatuur aangeven in °Celsius: de volledige stook van een glazuur is niet alleen afhankelijk van de toptemperatuur van de stook, maar ook van de snelheid waarmee je oven die toptemperatuur bereikt.

De meest gebruikte cones zijn ‘Orton cones’; in dit document vind je de relatie tussen de cones en het aantal °Celsius: Orton Cone Chart Celsius

Om toch ergens een idee te geven van temperaturen (top temperatuur en stijging gedurende laatste 100°C):

  • Cone 6: 1220 °C aan 60°C/h of 1241 °C aan 150°C/h
  • Cone 7: 1237 °C aan 60°C/h of 1255 °C aan 150°C/h
  • Cone 8: 1247 °C aan 60°C/h of 1269 °C aan 150°C/h
  • Cone 9: 1257 °C aan 60°C/h of 1278 °C aan 150°C/h
  • Cone 10: 1282 °C aan 60°C/h of 1303 °C aan 150°C/h

Onze ervaring leert wel dat de meeste ovens ‘warmer’ worden dan wat men in de tabel van de Orton cones vindt… Deze temperaturen zijn wel een indicatie over welke cones je best in je oven plaatst!

Eens cones in uw oven laten meebakken is echt een aanrader, en bij voorkeur zowel bovenaan als onderaan in de oven.