Cursus Pottenbakken

Onze wekelijkse cursussen bestaan uit een reeks van ca 10 sessies van 3 uur.

Je leert van een bolletje klei een potje draaien. Je start met de basistechniek van het draaien en afdraaien.
Van eenvoudige ‘beginnerspotjes’ evolueer je naar kommetjes, tassen, borden en dan naar kruiken, schalen,…
Gevorderden worden elk op hun niveau en tempo begeleid en uitgedaagd.

Het glazuren en bakken van ieder object krijgt ook de volle aandacht. Waarna iedereen glunderend naar huis gaat met een prachtcollectie.
Pottendraaien is een prachtig ambacht, waar je met veel geduld en aandacht uren plezier aan beleeft.

Het keramiek atelier is volledig uitgerust om u alle mogelijkheden te bieden. Alle materiaal en tools zijn aanwezig en beschikbaar.
Je verkent de eigenschappen van de verschillende kleisoorten. Er zijn meerdere types ovens zodat ook verschillende stooktechnieken aangeleerd worden.Vaak wordt de raku-oven bovengehaald en ook de gasoven biedt nieuwe mogelijkheden.

Het aanbod aan glazuren is heel uitgebreid. Onze passie voor glazuren is niet te stoppen. Met meer dan 100 uitgekiende recepten bieden wij een uniek kleurenpallet.

De cursussen gaan door in ons atelier te Scheldewindeke, gelegen tussen Gent en Zottegem.

Wanneer gaat de wekelijkse cursus pottenbakken door?

Maandagvoormiddag 09u30 – 12u30  
Maandagnamiddag 13u00 – 16u00
Maandagavond 19u00 – 22u00
Dinsdagvoormiddag 09u30 – 12u30
Dinsdagnamiddag 13u00 – 16u00
Donderdagvoormiddag 09u15 – 12u15
Donderdagnamiddag 13u00 – 16u00
Donderdagavond 19u30 – 22u30
Vrijdagvoormiddag 09u15 – 12u15
Vrijdagnamiddag 13u00 – 16u00
Zaterdagvoormiddag 09u30 – 12u30 i

Inschrijven voor de wekelijkse lessen kan via onderstaande aankooptegels.

Is je favoriete moment volzet schrijf je dan in op de wachtlijst hieronder! Je kan inschrijven per dagdeel dat voor jou in aanmerking komt. Klik hiervoor op het uitverkochte dagdeel en dan kan je inschrijven op de wachtlijst. We sturen jou dan een e-mail elke keer dat er, op het door jou opgegeven dagdeel, een plekje vrijkomt. We sturen deze e-mail naar iedereen die op de wachtlijst staat. Dit wil eigenlijk zeggen dat we het eerder zien als een “geef-mij-een-seintje-lijst” en niet langer als een chronologische lijst die wij telkens aflopen per vrijgekomen plekje.  

Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van alle workshops. Ook voor deze bijkomende workshops, initiatielessen en masterclasses hanteren we deze digitale wachtlijst.

Cursisten die graag een factuur ontvangen van de bakkosten, kunnen hier een bakkosten-kaart aankopen.

Opgelet, dit is enkel voor vaste cursisten! Gelieve eerst even met ons te overleggen.

Factuurkaart

Glazuurklas

In de glazuurklas zetten we de draaitafels aan de kant en storten we ons op het glazuurverhaal. Je leert recepten lezen, begrijpen en aanpassen. We gaan op zoek naar de allermooiste kleuren. We gaan actief aan de slag in het atelier met grondstoffen, zeven en staaltjes. Uiteraard gaan we aan de theorie niet voorbij maar die zal steeds op maat en in functie van het moment zijn. Je maakt kennis met verschillende testmethodes terwijl we dieper ingaan op de specifieke eigenschappen van grondstoffen. We gaan dus heel veel doen!!! De bedoeling is om er een echte uitwisseling van te maken, afgestemd op de vraag van de groep. Dat wil zeggen dat ieder zijn inbreng kan doen, experimenten kan voorstellen of zich kan laten inspireren door de ander.

Afhankelijk van je glazuurkennis kan je instappen bij de beginners of bij de gevorderden. Als je al eens een glazuurlabo volgde bij ons of elders dan ken je de begrippen zoals glasvormers, smelters, viscositeit, Seger, Glazy, Nepheline Seyeniet, Orton Cone, … liefst ben je zelf ook al eens aan de slag gegaan met grondstoffen en heb je dus wel wat mooie staaltjes of glazuren ontwikkeld. Dan kan je bij de gevorderden starten. Waren deze begrippen nog Chinees voor jou dan start je beter bij de beginners.

Als beginner mag je er op rekenen dat wij je meenemen van bij het begin en dat wij geleidelijk aan opbouwen. We zorgen voor gerichte afwisseling waarbij we aangebrachte theorie onmiddellijk omzetten in de praktijk. We gaan heel veel testjes maken. En op basis daarvan kunnen jullie dan naar eigen wens verder zoeken en ontdekken. Het worden ongelooflijk boeiende en kleurrijke dagen.

Als gevorderde mag je rekenen op de kracht van de groep. Tegelijk kan iedereen met zijn/haar persoonlijk project aan de slag. De lesgevers zijn er als constante ondersteuning in uw proces. Maar “Samen komen we veel verder dan alleen” zal het uitgangspunt zijn. We verdiepen ons in de theorie en gaan op zoek naar mooie stabiele glazuren maar evengoed naar speciallekes en ideetjes waar je je alleen niet aan ziet te beginnen. Het wordt geweldig!!

Wanneer gaat de wekelijkse glazuurklas door?

De lessen gaan om de 14 dagen door op woensdagvoormiddag. We beginnen met een reeks van 10 lessen:
Beginners: woensdagvoormiddag van 9u00 tot 11u30, de even weken
Gevorderden: woensdagvoormiddag van 9u00 tot 11u30, de oneven weken