WORKSHOP GLAZUREN

Glazuren is de kers op de taart. Het maakt je product af, het geeft het de stijl die je wil. Maar mooi glazuurwerk afleveren is een vak apart. Het is een wereld op zichzelf die veel kennis en verdieping vraagt. We organiseren regelmatig workshops die dieper ingaan op het boeiend proces van stoken en glazuren.

Binnen de workshops hebben we korte initiatie lessen.
De initiatie praktijk’ gaat over het aanbrengen van glazuur, alle do’s en don’ts, alle tips en tricks!
Het aanbrengen van glazuur vraagt heel veel aandacht. Er zijn verschillende dingen waar je moet op letten om tot een goed resultaat te komen.
Dit is echt een deel van het ‘glazuurverhaal’ dat vaak onderschat wordt. Ongelooflijk belangrijk en ongelooflijk interessant om je bewust te worden van alle handelingen die je uitvoert! Van oproeren tot overgieten, we bekijken het allemaal.

Daarnaast organiseren we intensievere meerdaagse workshops: ‘het glazuurlabo’. Tijdens dit glazuurlabo krijg je een theoretische introductie in het proces van het glazuren. Een inkijk in een hele waaier van mogelijkheden: inkleuren met pigmenten, oxides, testmethoden en zelfgemaakte staaltjes. ‘Het glazuurlabo’ is een reeks van praktische lessen met een gefundeerde theoretische insteek.
Iedereen zal staaltjes maken en aanpassen door de verschillende grondstoffen beter te leren kennen. Je krijgt meer inzicht in wat kleur, effect, glans, mattering, afdruppen beïnvloedt…
Je kan daarna met de opgedane kennis vast en zeker verder zelfstandig aan de slag.

Wie daarna wil verder doen is welkom in het ‘glazuurlabo-verderzetting’.

Deze lessenreeks is bedoeld voor cursisten met enige basiskennis, die bv. reeds een glazuurlabo volgden maar die daarna thuis/in de praktijk nog tegen allerlei dingen aanlopen. Je bent dus al op verkenning maar je wil meer uit je glazuuravontuur halen.   

In de “Glazuurlabo-Verderzetting” gaan we verder aan de slag met die basiskennis. We blijven bij de praktische zoektocht naar duurzame, bruikbare, mooie glazuren voor gebruiksgoed gebakken op cone 6-8 in de elektrische oven.

Draaien en biscuit bakken is nog maar de helft van het werk. Bij glazuren begint de droom.

Alle glazuurworkshops worden aangekondigd via de nieuwsbrief! Schrijf je nu in als je op de hoogte wil gehouden worden.

Indien alle workshops volzet zijn, kan u zich op de wachtlijst plaatsen. Klik hiervoor door naar de workshop, waar u interesse in hebt. U zal dan worden verwittigd als er een plaats vrijkomt.

Glazuurlessen reserveren

Nieuw sinds 2021 zijn de glazuurlessen die je afzonderlijk kan aankopen.
Deze zijn in eerste instantie bedoeld voor cursisten die een workshop volgden waar het glazuren van hun werk niet opgenomen is in de workshop zelf. Denk hierbij aan zomermeerdaagsen, masterclasses ea.
Vanaf nu kan iedereen voor zich beslissen of je het werk achteraf nog wil glazuren bij ons. Een andere optie is dat je je gerief na de biscuitbak, die inbegrepen is in het lesgeld, gewoon komt ophalen.
Omdat wij voldoende tijd en begeleiding willen voorzien, organiseren wij vanaf nu op regelmatige basis glazuurlessen. Tijdens die 3 uur durende les is er begeleiding op maat en kan je kiezen uit meer dan 100 huisgemaakte glazuren.

Een glazuurles reserveren kan hieronder via de foto-knop ‘glazuurles’!

Op glazuuravontuur met Aster en Caroline

We kunnen jullie intussen 2 online-glazuurcursussen aanbieden en dit in samenwerking met Nele Ostyn alias ‘De Cursist’ en Caroline Kesteleyn (Caro-K) van Atelier Aimée.

Deel 1 gaat over de praktische kant van het glazuren, zeg maar de ‘handeling’.

In deze online cursus leer je alles over de praktische kant van het glazuren: wat is een glazuur, hoe breng je het aan en hoe zet je je eerste stappen in het aanmaken van een glazuur. Na deze cursus kan je kwasten, dompelen, gieten, spuiten en decoreren dat het een lieve lust is.

We leren je etiketten lezen, maken kennis met grondstoffen en ook het vullen en stoken van je oven zal geen geheimen meer kennen. En als kers op de taart leer je hoe je een recept leest, en hoe je zelf een glazuur maakt aan de hand van een zelf uitgekozen recept. Wij zijn zeker, je zal niet meer te stoppen zijn!

Je leert van thuis uit en op je eigen tempo, met online begeleiding. En zonder frustratie, tijdsdruk of onduidelijkheid.

Alle uitleg en het volledige programma vind je hier.

Deel 2 gaat over de theorie achter het glazuren.

In deze cursus leer je alles over de theoretische kant van glazuren, maar ga je ook praktisch aan de slag met testen, experimenteren en samenstellen van glazuren:

  • wat zijn glasvormers, stabilisatoren en smelters?

  • wat betekenen termen zoals densiteit, grids, de Segerformule, oxides en de flux-ratio?

  • hoe begin ik aan mijn eigen glazuurexperimenten?

Je vindt het antwoord op deze en nog veel meer vragen in deze cursus. Heb je de cursus afgerond, dan snap je perfect hoe een glazuur in elkaar zit, hoe je je eigen experimenten opzet en heb je hopelijk een hele resem aan glazuurtesten met prachtresultaten.​

Je leert werken met Glazy.org, je leert de lineair blend, de triaxial blend, de multimengmethode en de gridmethode om glazuren uit te testen, je komt vanalles te weten over de grondstoffen, over oxides en pigmenten, voedselveiligheid, restglazuren en een glazuurrecept zal voor jou geen geheimen meer kennen.

Alle uitleg en het volledige programma vind je hier