In ons atelier zijn de winterweken gevuld met “vuurke stoken”. We zijn aan het Raku-stoken, moffelen, we bouwen papieren en stenen oventjes, we maken een pitfire … we weten van geen ophouden en genieten van de verrassende resultaten.
Intussen lopen ook de wekelijkse lessen op vertrouwde wijze verder en amuseren we ons wekelijks in de glazuurklassen.
Maar dat is oud nieuws … hieronder volgt het nieuwe aanbod!

Gedreven door jullie vragende blikken, uitgesproken wensen en niet te stoppen enthousiasme hebben wij de lente- en zomerplanning klaar!

In het voorjaar duiken we het glazuurlabo in. We hebben verschillende formules voor wie de wondere wereld van het glazuren wil ontdekken.

Initiatiedag over de glazuurtheorie

In deze theorie initiatie leren we de grondstoffen van een glazuur beter kennen. Begrippen als glasvormer, stabilisator en smelter krijgen inhoud. We leren het verschil tussen kleurende oxides en pigmenten. We bestuderen eenvoudige testmethodes en bespreken veel voorkomende glazuurfouten. Maw alle beginselen van de glazuurtheorie komen aan bod en zullen je helpen om daarna je eerste stappen de zetten in deze boeiende en verassende wereld van glazuren!

Initiatiedag over de praktijk van het glazuren

Die dag gaat het over de handeling van het glazuren, het werkwoord! Met volle aandacht glazuren is super belangrijk omdat het evenwaardig is aan het draaien van ons keramiek. Een glazuur moet je leren kennen, je moet inspelen op de juiste noden. Dunner, dikker, langer, korter, hoger, lager… Na deze workshop weet je ook wanneer en waarom we kwasten, dompelen, gieten en spuiten. We bespreken een aantal veel gemaakte fouten tijdens het glazuren. Ook stookcurves en ovens vullen zijn een onderdeel van deze dag.

Glazuurlabo – 4 daagse

Eerst een serieuze hap theorie zodat je echt begrijpt waaruit een glazuur wordt samengesteld. De bestanddelen gaan we dan verder bekijken en opsplitsen in grondstoffen of ingrediënten. De bedoeling is dat we die ingrediënten en hun eigenschappen beter leren kennen aan de hand van zelfgemaakte staaltjes, 3-puntsvergelijkingen, grids en kleine experimentjes!! Laat je niet afschrikken door de theorie, we slagen er telkens in om iedereen mee te krijgen in het verhaal. We proberen het over de essentie te hebben zodanig dat iedereen ermee aan de slag kan!
We gaan de theorie dus zeer snel toepassen en echt afstemmen op het dagelijks gebruik in het atelier. D.w.z. dat iedereen met een heel aantal bruikbare recepten naar huis gaat en daar ook verder kan aan sleutelen! We letten er ook op om ieder jaar andere recepten en andere combinaties aan te bieden zodat het ook voor terugkomers interessant blijft!
De praktijk van het glazuren zelf komt de laatste dag ook aan bod aan de hand van demonstratie!

We gaan in de zomer opnieuw voor héél véél weken draaiplezier

We voorzien voor elk wat wils van beginner tot … nooit-stopper!

Initiatie

We organiseren een aantal initiatiedagen want elke dag komen er nieuwsgierigen bij die het eens willen uitproberen, die hun handen door de klei willen halen, die hun eigen potjes op tafel willen. En gelijk hebben ze!

Groot draaien

Kan je vlot 1,5 kg centreren en vorm geven dan is de workshop ‘Groot draaien’ een uitdaging die je niet mag laten liggen. Die massa klei onder controle krijgen en houden, jezelf overtreffen dat moet je gewoon eens doen 😉

Porselein week

Porselein, ook wel het witte goud genoemd, is een bijzondere en eigenzinnige vorm van klei. Eeuwenoud en eeuwig mooi! Wanneer we dun genoeg draaien wordt de klei na de glazuurbak transparant, dit is één van de meest opvallende eigenschappen waarmee we aan de slag gaan tijdens deze cursus. Porselein draaien is ontdekken en herontdekken. Het heerlijke gevoel tussen je vingers vergeet je nooit.

Intensieve meerdaagse

We houden zo van de ongedwongen “intensieve meerdaagsen”.
Elk op haar/zijn niveau, met een eigen project, met veel goesting om zich te laten insprireren door de groep en het moment van de dag.
Je eerste stappen zetten of je techniek verfijnen, het kan en mag allemaal in deze intensieve meerdaagse.
Dit is echt vakantie ten top!

Trots op de komst van onze gastdocenten!

Terra Sigillata met Fernand Everaert en Aster

In deze heerlijke week die ondertussen een begrip is geworden onder onze cursisten werken we met terra sigillata.
De eerste twee dagen gaan we draaien aan de draaischijf met aandacht voor de afwerking. Een afwerking die voorbereidt op het aanbrengen van terra sigillata.
Op dag drie leer je alles over terra sigillata, we gaan uitleggen wat het precies is, hoe je het aanmaakt en hoe je het aanbrengt. Jullie werk wordt dan ook gedompeld in verschillende terra sigillata’s die door ons voorzien worden. En dan gaan ze de oven in.
Op dag 4 gaan we samen stap voor stap een papieroven bouwen om dan samen de rookstook in gang te steken.
En dan gaan we op dag 5 de oven openmaken en genieten van de verrassende, verrukelijke resultaten.

José Maria Mariscal
Draaitechnieken en structuur

José Maria Mariscal is een begrip in de pottenbakkerswereld. Op jonge leeftijd reeds leerde hij het ambacht van zijn vader. De techniek van het draaien heeft geen geheimen voor hem. Hij beheerst het vak als geen ander. Dat kunnen enkel grootmeesters zeggen. Zijn techniek is adembenemend en vernieuwend. We zijn dan ook ongelooflijk blij dat hij opnieuw naar ons atelier komt om zijn kennis te delen. En dat doet hij met ongelooflijk veel joie de vivre!

Deze masterclass is bedoeld voor mensen die het draaien al even onder de knie hebben. Er wordt gefocust op vormgeving, het draaien van vazen met lange smalle nek en ook grotere potten kunnen aan bod komen.
Iedereen wordt begeleid op eigen niveau. Deze workshop wordt in het Engels gegeven.

Omdat het vorig jaar bij iedereen in de smaak viel, openen we ook deze zomer onze pop-up locatie ‘Op den Berg’. Jasmien zet haar atelier weer wagenwijd open. Check dus altijd even de locatie voor je vertrekt.