Kleine en grote nieuwskes…  Tijd voor een dampende kom soep en een zonnig plekje achter ‘t glas.
Ik dacht een kort briefje te schrijven maar het werd alweer een hele boterham…

Dag Van de Ambachten – 21 november 2021

Op de dag van de ambachten verwelkomen we jullie heel graag in onze pottenbakkerij.
Samen met Meneertje Teelepel, De Sjampetter en de wilde kruidenjuffen maken we er een onvergetelijke dag van!
We slaan de handen in elkaar, steken de kampvuurtjes aan en nemen jullie mee in onze verhalen.
Weest welkom, deuren open van 10 tot 17u.

PROGRAMMA DAG VAN DE AMBACHTEN:

Draaimarathon
Samen met enthousiaste collega’s draaien we tasjes en kommetjes à volonté. Samen met ons team en enkele collega’s draaien we even door. We verwelkomen Bert Claeys, Frauke Hamerijck, Sofie De Neve, Fernand Everaert en vele anderen en dat maakt ons super blij.

We doen dit ten voordele van het Batwa project dat we met hart en ziel steunen.
Bezieler en trekker van dit project is Dirk Vanhaeren. Hij schreef hierover een prachtig boek en stelt het die dag heel graag aan jullie voor! Je kan het hier bestellen.

Meneertje Teelepel 
Meneertje Teelepel vertelt jullie het verhaal achter zijn lepels en zal enkele demo’s geven. Een spektakel om niet te missen voor al wie graag eens met hout werkt. Ooit al verliefd geworden op een lepel? Misschien vind je hier de liefde van je leven!

De Sjampetter
De Sjampetter verkoopt zijn beste taarten en zorgt voor dampende koffie. Boven zijn kampvuurtjes kokkerelt hij dat het een lieve lust is en voorziet ons van hartige hapjes. Kom genieten, kom kennis maken, warm je hart en je handen aan al die gulheid.

De wilde kruidenjuffen
Nele Netel en Sien Springbalsemien zijn 2 herboristes en wildpluksters.
En nu ook De Wilde Kruidenjuffen.
Ze zijn gek op wilde planten. Elk vanuit een eigen invalshoek: Nele met jarenlange ervaring als leerkracht en Sien als imker. Ze brengen jong en oud dichter bij het wonder en de kracht van de natuur.

Nog nieuws

We kijken heel erg uit naar de dag van de ambachten en brengen alles in gereedheid. Maar er zijn nog een paar nieuwsjes. Erik Baeten komt ons uitleg geven over ovens, José Mariscal heeft toegezegd om hier volgende zomer opnieuw les te geven en Bert geeft enkele extra workshops op locatie ‘den Berg’.
Voor de rest van de lente- en zomerplanning zullen jullie nog even geduld moeten hebben! En over de online glazuurcursus die nu echt bijna klaarrrrrrrr is schrijf ik binnenkort een heldere en bondige nieuwsbrief, helemaal gewijd aan ons glazuuravontuur.

Ovengeheimen met Erik Baeten

Welkom op deze avond waarop Erik Baeten zijn ‘Ovengeheimen’ deelt!
De meesten van ons zijn vooral bezig met de creatieve kant van keramiek:
draaien, boetseren, gieten, glazuren,… maar daar stopt het niet. Wat gebeurt er nadien allemaal? Waarom gaan we bakken? Wat gebeurt er tijdens het bakken precies met de klei en het glazuur?
Naar welke temperatuur bakken we en waarom? Hoe verloopt een bakcurve? Hoe zit het met uitlaatgassen en veiligheid? Welke soorten ovens bestaan er? Waar moet ik op letten als ik zelf ooit een oven wens aan te schaffen?
Vragen genoeg om een boeiende avond mee te vullen.
Technisch? Ja, een beetje, maar boeiend gebracht en zéér zinvol! Zelfs noodzakelijk voor wie op de hoogte wil zijn of voor wie eraan denkt om misschien zelf ooit een oven te kopen.

Erik Baeten put uit 15 jaar ervaring als productiepottenbakker en 20 jaar als oventechnieker en adviseur. In oktober 2019 begon hij als zelfstandig technieker en hoofdverdeler voor het merk Rohde.

Wanneer? 24 november 2021 om 19u
Prijs? 15 euro
Waar? Roosbroekstraat 10, Scheldewindeke

Workshop Raku met Bert

In deze Raku-reeks gaan we enkel voor Raku.

De eerste 3 dagen draaien we met Raku bestendige klei en gaan we op zoek naar de meest geschikte vormen (voor draaiers die de initiatiefase voorbij zijn, je hoeft daarom nog geen topdraaier te zijn). In de 4de les gaan we aan de slag met Rakuglazuur. In de laatste les gaan we voor een gezellige Rakustook! Na deze stook kan je je spullen direct meenemen naar huis!

Datum: 14 jan, 21 jan, 28 jan, 4 febr, 11 febr 2022, telkens van 9u30 tot 12u30.
Locatie: deze workshop gaat door in onze pop-up locatie ‘Op den Berg’.
Berg 44, 9860 Balegem (Parkeren kan aan de bosrand op de parking van feestzaal De Steenput.)
Prijs: 225 euro alles inbegrepen.

Raku-reeks 14, 21, 28 jan, 4 en 11 febr 2022

Winter 4-daagse pottendraaien

Deze workshop richt zich zowel tot beginnelingen als tot gevorderde draaiers. Door de intensieve draaisessies maak je zeker een sprong voorwaarts! Individuele begeleiding op ieders niveau en specifieke vragen kunnen zeker aan bod komen. We bekijken je doelstelling en gaan daar specifiek mee aan de slag. Ontdek je eigen creativiteit, kom tot rust en geniet!

Lesgever: Bert Claeys alias ‘Bert draait door’
Datum: 3, 4, 6 en 7 januari 2022 (4-daagse, niet op woensdag). Elke dag van 9u30 tot 16u00

Alternatieve stookwijzen

Helemaal gebeten door het ‘vuurke stoken’ willen wij jullie graag introduceren in een aantal alternatieve stookwijzen. Na een aantal draai- en afdraaimomenten gaan we aan de slag met terra sigillata en polier steentjes. Reeds bij het draaien en afdraaien houden we rekening met de stook die we voor ogen hebben. We zullen samen rookstoken op verschillende manieren. In de moffel, in de papieroven, in een zelfgebouwd stenen oventje… We zullen een rakustook doen met verschillende raku glazuren maar ook naked raku komt aan bod. We gaan experimenteren met ‘Obvara’ en eindigen met een saggar fire of pitfire.
Lesgever: Aster Caemaert
Datum: 12 jan, 26 jan, 9 febr, 9 maart, 23 maart, 30 maart en 20 april 2022

Alternatieve Stooktechnieken voorjaar 2022

José M. Mariscal

Draaitechnieken, vormgeving

José Maria Mariscal is een begrip in de pottenbakkerswereld. Op jonge leeftijd reeds leerde hij het ambacht van zijn vader. De techniek van het draaien heeft geen geheimen voor hem. Hij beheerst het vak als geen ander. Dat kunnen enkel grootmeesters zeggen. Zijn techniek is adembenemend en vernieuwend. We zijn dan ook ongelooflijk blij dat hij opnieuw naar ons atelier komt om zijn kennis te delen. En dat doet hij met ongelooflijk veel joie de vivre!

Deze masterclass is bedoeld voor mensen die het draaien al even onder de knie hebben. Er wordt gefocust op vormgeving, het draaien van vazen met lange smalle nek en ook grotere potten kunnen aan bod komen.
Iedereen wordt begeleid op eigen niveau. Deze workshop wordt in het Engels gegeven.

– 4 en 5 juli 2022 (2-daagse)
– 6, 7 en 8 juli 2022 (3-daagse)
– 28 juni t/m 2 juli 2021 (5-daagse)

Extra Workshops

Draaitechnieken, structuur aanbrengen

In deze workshop wordt er gefocust op structuur. José M. Mariscal zal verschillende methoden uitleggen voor het verkrijgen en ontwerpen van texturen. We werken met verschillende soorten klei, met slib, met waterglas en puren de verschillende technieken uit.  Er zullen vele demonstraties zijn maar ook heel veel tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Zo kan elke deelnemer stukken maken met zelfgekozen structuren en steeds met ongelooflijk veel tips van José.
Iedereen wordt begeleid op eigen niveau. Deze workshop wordt in het Engels gegeven.

Data
22 en 23 september 2022 (2-daagse)
19, 20 en 21 september 2022 (3-daagse)

Extra Workshops

Dank voor het lezen en tot in onzen hof!
Aster en Jasmien