Tijd voor een beetje nieuws. Het was een zoemende zomer in de ateliers en we sluiten af met een deugddoend herfstzonnetje. Dank aan al onze zomergasten voor de voorbije tijd! Het was een genoegen jullie te ontvangen en mee te nemen in ons pottenbakkersverhaal.
Na de laatste ‘zomerweek’ vliegen we er weer in. Het ‘schooljaar’ start, we hebben er zin in.
In ons draai-atelier zitten we nu weer allemaal samen, de maskers mogen af. Dat doet zo veel deugd. De nieuwe atelier-indeling voelt goed en blijft. De verse klei is gestapeld. De tools liggen te blinken. We gaan er een heerlijk draai-jaartje van maken!!
Welkom!

LOCATIE ‘OP DEN BERG’

Deze zomer was er in het atelier van Jasmien een pop-up locatie. Een heerlijke plek met vele mogelijkheden. Zoals steeds schieten onze ideeën dan in het rond! Gewoon omdat het kan.
We zien wel wat de toekomst brengt maar deze herfst kan je er alvast terecht voor enkele extra workshops. Hoera!

BERT DRAAIT DOOR

Bert, alias ‘Bert draait door’ heeft een stevige knoop doorgehakt. Onze schoonbroer wordt ook full-time pottenbakker. We zijn super blij voor hem. Maar ook voor ons is dat schitterend nieuws. Bert was al deel van ons team maar nu nog intensiever. Hij neemt enkele lessen over van Aster en van Jasmien zodat er voor ons wat meer ruimte is om te draaien. Dat de puzzel schuift, en altijd weer mooi in elkaar valt is echt een zegen.

Bert geeft twee extra reeksen van 5 lessen. Een raku-doop en een reeks waarin we focussen op techniek.

Raku-doop

In deze Raku-doop gaan we enkel voor Raku.
De eerste 3 dagen draaien we met Raku-klei en gaan we op zoek naar de meest geschikte vormen (voor draaiers die de initiatiefase voorbij zijn, je hoeft daarom nog geen top-draaier te zijn) . In de 4de les gaan we aan de slag met specifieke Rakuglazuren. In de laatste les gaan we voor een gezellige Raku-stook! Na deze stook kan je je spullen direct meenemen naar huis!
Opgelet: deze workshop gaat door in onze pop-up locatie te Balegem.
Data: 13 okt, 20 okt, 27 okt, 10 nov en 17 nov 2021 telkens van 9u30 tot 12u30.
Prijs: 250 euro (bakkosten inbegrepen)

Draaitechnieken – korte lessenreeks 
Deze workshop richt zich tot draaiers die de initiatie voorbij zijn. Het punt waarop je al wat kan, groot of klein, maar toch nog eens vastloopt qua techniek of vormgeving. Het punt waarop het over nuances en optimalisatie begint te gaan.
Aan de hand van demo’s maar vooral door zelf voluit aan de slag te gaan zal je sowieso enkele stappen zetten.
Opgelet: deze workshop gaat door in onze pop-up locatie te Balegem.
Data: 24 nov, 1 dec, 8 dec, 15 dec en 22 dec. telkens van 9u30 tot 12u30
Prijs: 225 euro (klei en biscuitbak inbegrepen)

DE GLAZUURKLAS

En we hebben nog een nieuwtje …
Vanaf oktober starten we met twee-wekelijkse glazuurklassen. Tijdens deze glazuurklas vliegen de draaitafels aan de kant en gaan we de uitdaging aan om het glazuren beter te begrijpen. Er wordt een ‘klas’ voor beginners georganiseerd en een ‘klas’ voor gevorderden. In een cyclus van 10 lessen gaan wij heel praktisch aan de slag en nemen alle theorie mee die daarbij nodig is.

Inschrijven via onze webshop

Uiteraard blijven onze reeds gekende glazuurlabo’s en glazuurinitiaties (praktisch en theoretisch) ook bestaan maar die zijn voor de lente! In een van onze volgende nieuwsbrieven worden die aangekondigd.

RESTGLAZUREN

En nu we het hebben over glazuren …
Onze restglazuren blijven te koop! We hebben steeds een leuk aanbod aan restglazuren. Kom gerust een kijkje nemen en breng alvast je emmertje mee want het is heel verleidelijk eens je ze gezien hebt. We verkopen deze aan € 15 per kant-en-klare liter.
Tijdens de voorbije Corona-periode verkochten wij ook onze eigen glazuren droog of kant-en- klaar. Maar dit zetten we even op pauze!

JUANA MAILLOT – 3-daagse Handopbouw

Juana Maillot is van opleiding ‘coloriste’. Ze weet dus alles van kleur en kleuren die bij elkaar passen. Sinds enkele jaren is Juana zich meer en meer op keramiek aan het toeleggen. Juana maakt heel origineel gebruiksgoed in opbouw. Haar kennis van kleuren en texturen staat hierbij centraal. Zij kiest om de klei voor zich te laten spreken en glazuurt haar werken niet. Toch ontwikkelde ze een prachtig kleurenpallet!
Tijdens deze workshop leer je de klei begrijpen, experimenteren we met de plastische en chromatische eigenschappen, leren we vormen kennen aan de hand van pincé- en colombin-technieken.
Data: 22, 23 en 24 februari 2022 telkens van 9u30 tot 16u.
Prijs: 270 euro (excl.bakkosten)

OP GLAZUURAVONTUUR DEEL 2

We zijn aan iets begonnen …en we kunnen niet meer stoppen!
In onze vorige nieuwsbrief kondigden we fier onze eerste on-line cursus aan. En nu kondigen we al even fier deel 2 aan.
Waar we het in de eerste cursus vooral over de praktijk van het glazuren hadden en het maken van bestaande recepten nemen we jullie in het tweede verhaal mee in de theorie van het glazuren. Die witte poeders worden wat ze zijn, namelijk glasvormers, stabilisatoren en smelters. Termen als densiteit, grids, de Seger-formule, oxides, flux-ratio en zo meer worden heel toegankelijk uitgelegd en meer nog … je leert er voluit mee experimenteren.

Met deze online cursus gaat de wijde wereld van glazuren maken en ontwikkelen voor je open. Heb je interesse dan kan je inschrijven op de wachtlijst van De Cursist.
De online cursus kwam er in samenwerking met Nele Ostyn alias ‘De Cursist’ en Caroline Kesteleyn van Atelier Aimée.

OVENGEHEIMEN MET ERIK BAETEN

Jullie hadden deze nog tegoed! Wegens Corona kon deze workshop niet doorgaan. Maar gezien de grote vraag nodigen wij Erik heel graag opnieuw uit om zijn geheimen met ons te delen.
De meesten van ons zijn vooral bezig met de creatieve kant van keramiek:
draaien, boetseren, gieten, glazuren,… maar daar stopt het niet. Wat gebeurt er nadien allemaal? Waarom gaan we bakken? Wat gebeurt er tijdens het bakken precies met de klei en het glazuur?
Naar welke temperatuur bakken we en waarom? Hoe verloopt een bakcurve? Hoe zit het met uitlaatgassen en veiligheid? Welke soorten ovens bestaan er? Waar moet ik op letten als ik zelf ooit een oven wens aan te schaffen?
Vragen genoeg om een boeiende avond mee te vullen.
Technisch? Ja, een beetje, maar boeiend gebracht en zéér zinvol! Zelfs noodzakelijk voor wie op de hoogte wil zijn of voor wie eraan denkt om misschien zelf ooit een oven te kopen.

Erik Baeten put uit 15 jaar ervaring als productiepottenbakker en 20 jaar als oventechnieker en adviseur. In oktober 2019 begon hij als zelfstandig technieker en hoofdverdeler voor het merk Rohde.

KINDEREN VAN DE HEUVEL

Het volgende verhaal is eigenlijk een nieuwsbrief op zichzelf waard (dat is voor binnenkort)!
Dirk Vanhaeren nam pen en papier en schreef een boek! Niet zomaar een boek maar een adembenemend verhaal waarbij we nu reeds een inkijk krijgen.

En het is bijna zover. De meeste teksten zijn geschreven. Er wordt hard gewerkt aan een leuke lay-out, er wordt gecorrigeerd, foto’s worden ingepast, hier en daar wordt nog wat geschrapt of herschreven. Maar het boek zal er zijn rond half november. Een boek met héél wat foto’s die vooral de krachtige en eenvoudige schoonheid laten zien van de Batwa pottenbakkers en hun manier van leven en werken, gecombineerd met allerlei verhalen, teksten, getuigenissen, en info over twaalf jaar projectwerking.

Het boek bestellen, kan reeds via deze website

ALTERNATIEVE STOOKTECHNIEKEN

Helemaal gebeten door het ‘vuurke stoken’ willen wij jullie graag introduceren in een aantal alternatieve stookwijzen. Na een aantal draai- en afdraaimomenten gaan we aan de slag met terra sigillata en polier steentjes. Reeds bij het draaien en afdraaien houden we rekening met de stook die we voor ogen hebben. We zullen samen rookstoken op verschillende manieren; in de moffel, in de papieroven, in een zelfgebouwd stenen oventje…  We zullen een rakustook doen met verschillende raku glazuren maar ook naked raku komt aan bod. We gaan experimenteren met ‘Obvara’ en eindigen met een saggar fire of pitfire.

Data: woensdagvoormiddag 12/01, 26/01, 9/02, 9/03, 23/03, 30/03 en 20/03 2022 telkens van 9u30 tot 12u30.
Prijs: 315 euro (incl. 12 afgewerkte stukken)

Alternatieve Stooktechnieken voorjaar 2022

WACHTLIJST UPDATE

De wachtlijst … een lang verhaal … zeker voor wie er op staat!
We merken dat de huidige wachtlijst niet meer toereikend is. Tot nu toe gingen wij iedereen 1 voor 1 en chronologisch af van zodra er een plekje vrijkwam. Dit is bijzonder veel werk! Bovendien schrikt een wachtlijst eerder af in de plaats van hoop te geven. Dus gaan we het anders aanpakken vanaf nu.

Je kan je vanaf nu zelf op de wachtlijst zetten via onze website . Je kan inschrijven per dagdeel die voor jou in aanmerking komt. We sturen jou dan een e-mail elke keer dat er, op het door jou opgegeven dagdeel, een plekje vrijkomt. We sturen deze e-mail naar iedereen die op de wachtlijst staat. Dit wil eigenlijk zeggen dat we het eerder zien als een “geef-mij-een-seintje-lijst” en niet langer als een chronologische lijst die wij telkens aflopen per vrijgekomen plekje.