Een vertellinkje over glazuur

Misschien zagen jullie het al ergens passeren: samen met Caroline Kesteleynen De Cursist kondigen wij heel content en fier onze online glazuurcursus ‘deel 2’ aan.
Content omdat het een hele klus was om alles opgenomen te krijgen en te verwerken tot een boeiende en vlotte cursus. Fier omdat we samen heel wat kennis hebben die we met veel plezier doorgeven.

Glazuren, dat is de kers op de taart. Dat is de magie, de alchemie, het wonder dat geschiedt in die roodgloeiende oven. Ik hoop jullie even mee te nemen in dat ongelooflijke proces en jullie nieuwsgierig te maken naar al de kennis die we voor jullie verzamelden.

Het valt me op dat vele cursisten eigenlijk niet zo heel graag glazuren of er verkeerde verwachtingen van hebben. Het is natuurlijk ook een totaal andere activiteit dan het draaien en het spelen met klei.

Ik ben ervan overtuigd dat je alleen goed en mooi kan glazuren als je het graag leert doen. Pas dan zullen de resultaten je niet meer teleurstellen. Voor mij is daar onlosmakelijk mee verbonden dat je het ook helemaal leert begrijpen. Vanzelf ga je het dan meer appreciëren, je gaat het mooier vinden en je gaat het mooier doen!

Glazuren kan je niet zomaar ‘consumeren’; eventjes op de pot zwieren en dan fingers crossed voor een goed resultaat… neen, zo werkt het niet. Glazuren zijn geen ‘kleurtjes’, geen kant-en-klare-met-garantie-op-succes-verfkes…
Glazuur en het glazuren zijn zoveel meer dan dat. Het is een ongelooflijk vernuftig samenspel tussen de samenstelling van het glazuur, de hand van de pottenbakker en de kracht van onze ovens.

Door stil te staan bij dit prachtige product en hoe je dit in godsnaam uit verschillende gesteentes en andere vondsten kan samenstellen zal je het alleszins anders gaan bekijken. Glazuren zijn geen witte poedertjes in plastic zakjes. Glazuren zijn stenen en zand en krijtrotsen en kiezeltjes, schelpen en klei… ja, alles wat moeder aarde in de aanbieding heeft kan helpen. Dat is toch al boeiender dan plastic zakjes nietwaar…

Traagheid

Ja, een pleidooi voor traagheid is het ook. Neem de tijd, letterlijk en figuurlijk. Geniet van het leren, het laten insijpelen van kennis. Aanvaard dat je nog niet volleerd bent (wij ook niet). Niks heerlijker om plots te ontdekken dat je dan toch een stukje kennis helemaal hebt opgenomen, dat je dus één wordt met al wat je daarvoor misschien al honderd keer las of zag. Plots is het van jou en dan gaat het niet meer weg… Maar dat is een proces van lange adem, van leren, hernemen, doen, begrijpen, lezen, hernemen en verder doen…

Samenspel

Het glazuur, onze keramiek, onze handen, onze werkplek, het vuur en de tijd die we nemen. Allen even belangrijk in dit samenspel. Met volle aandacht glazuren is super belangrijk omdat het evenwaardig is aan het draaien van ons keramiek. Met evenveel liefde gemaakt, gewogen, gedompeld, schoongeveegd. Zet een muziekje op als dat helpt maar geniet ervan!!

Aangename kennismaking

Geef je glazuren een kans. Schrijf ze niet te snel af. Oordeel niet maar onderzoek. Echt, het helpt. Een glazuur is als een vriendschap, het kan in één keer boenk erop zijn maar het kan ook wat tijd vragen. Een glazuur moet je leren kennen, je moet inspelen op de juiste noden. Dunner, dikker, langer, korter, hoger, lager… Pas aan en pas toe met liefdevol geduld. Ja, een glazuur moet je echt leren kennen vooraleer je weet wat het waard is…

Dat en nog veel meer vertellen we jullie in onze uitgebreide online lessen. Heb je zin gekregen om meer te lezen over onze cursus, ga dan zeker eens kijken op de website van De Cursist via de knop hieronder. Je vindt daar een heel duidelijk en uitgebreide omschrijving van de inhoud van onze cursus en hij is daar ook te koop. Veel plezier en een deugddoend eindejaar! X

Glazuren deel 2