De laatste bestellingen zijn gedraaid en geglazuurd. De oven brandt heftig… we zitten op schema… (of hebben eventjes dat gevoel).
Tijd voor een nieuwsbrief dus!
Het was me wat de voorbije tijd… laat ons beginnen met fantastisch nieuws: Jasmien is terug na een periode van ‘overmacht door Corona’…
Amai, wat een zucht van verlichting! Want het ganse corona-gebeuren bracht ons tegelijk minder én meer werk…
De verhuis (onderlinge wissel) van de twee ateliers is een feit. En dat lijkt ons op het eerste zicht geslaagd!
Maar die bere-koude glazuurschuur… moeten we nu dus omtoveren tot een bere-gezellige warme draaiplek. De isolatie is geleverd, geen paniek, dat is onze topprioriteit nu!! Deze winter zal het daar aangenaam warm zijn!
Het zal dus allemaal hetzelfde worden maar net een beetje anders.
We zijn vastberaden om er ook met deze nieuwe atelier-indeling een heerlijk draai-jaartje van te maken!!
Be our guest!!!
Deze twee foto’s zijn gemaakt door Niels van studio paus, have a look!

INITIATIE POTTENDRAAIEN

In deze reeks van 5 lessen doorloop je alle stadia van het pottendraaien. Ideaal om eens te proeven van deze activiteit, ook het afwerken en glazuren doen jullie zelf!
Prijs: voor de 5 lessen betaal je 225 euro, klei inbegrepen. Bakkosten zijn niet inbegrepen en worden afgerekend per persoon en per kilo afgewerkt gerief.
Data: 21/10, 28/10, 18/11, 25/11 en 9/12 telkens van 9u15 tot 12u15

Inschrijven via mail: astercaemaert@hotmail.com
Je bent pas ingeschreven als je een bevestiging van ons ontvangen hebt!

GLAZUURLABO

Veel mensen hebben veel vragen over glazuren. Het is dan ook geen simpele materie en tegelijk zó bepalend voor de afwerking van onze keramiek.
Wij bieden een beknopte en een uitgebreide versie aan van het glazuurverhaal. Het glazuurlabo is de uitgebreide versie en bestaat uit vier volle dagen. De beknopte versie wordt in een volgende nieuwsbrief aangekondigd en zal dus doorgaan na de kerstvakantie.

Wat kan je verwachten van het glazuurlabo?
Eerst een serieuze hap theorie zodat je echt begrijpt waaruit een glazuur wordt samengesteld. De bestanddelen gaan we dan verder bekijken en opsplitsen in grondstoffen of ingrediënten. De bedoeling is dat we die ingrediënten en hun eigenschappen beter leren kennen aan de hand van zelfgemaakte staaltjes, 3-puntsvergelijkingen, grids en kleine experimentjes!! Laat je niet afschrikken door de theorie, we slagen er telkens in om iedereen mee te krijgen in het verhaal. We proberen het over de essentie te hebben zodanig dat iedereen ermee aan de slag kan!
We gaan de theorie dus zeer snel toepassen en echt afstemmen op het dagelijks gebruik in het atelier. D.w.z. dat iedereen met een heel aantal bruikbare recepten naar huis gaat en daar ook verder kan aan sleutelen! We letten er ook op om ieder jaar andere recepten en andere combinaties aan te bieden zodat het ook voor terugkomers interessant blijft!
De praktijk van het glazuren zelf komt de laatste dag ook aan bod aan de hand van demonstratie!
Wens je nog meer informatie of wens je in te schrijven,  mail dan naar astercaemaert@hotmail.com
Doordat het vorige glazuurlabo geannuleerd werd, stellen we deze keer twee reeksen data voor. Vermeld bij inschrijving zeker welke periode je wenst te komen!!!
Data herfstlabo: zaterdag 17/10, 31/10, 14/11 en 28/11 2020
Data lentelabo: vrijdag 7, 14, 21 en 28 mei 2021
We werken telkens van 9u30 tot  ongeveer 16u.
Prijs: 320 euro

Inschrijven via mail: astercaemaert@hotmail.com
Je bent pas ingeschreven als je een bevestiging van ons ontvangen hebt!

WORKSHOP STRUCTUUR

In deze workshop van 2 dagen gaan we in op alle mogelijkheden om structuur aan te brengen op een gedraaid object. Dit gaat van het gebruik van chamotteklei tot de gekste oppervlakbewerkingen met waterglas, slib en prikkers. Op die manier krijgen we fijne of grove craquelé en andere oppervlaktes!
Sgrafitto, canelleren, facetteren, inkrassen, inleggen, druktechniek, perforeren, ringeloren… noem maar op… Het komt allemaal aan bod.
Op de eerste dag zullen we draaien en in de verse klei structuur aanbrengen. Op de tweede dag zullen we onze lederharde potten onder handen nemen! Tussendoor zullen technieken uitgelegd en gedemonstreerd worden.
Inschrijven via mail: astercaemaert@hotmail.com
Je bent pas ingeschreven als je een bevestiging van ons ontvangen hebt!

Data: woensdag 13 en 20 januari 2021
We werken telkens van 9u30 tot 16u.
Prijs: 150 euro (excl.bakkosten)

MONDMASKERTJESGEWIJS

Ondertussen moet ik jullie niet meer vertellen dat het hele coronaverhaal enorme gevolgen heeft voor ongeveer de ganse wereld. Omdat we ons sinds ons Rwandees avontuur toch verbonden blijven voelen met de mensen die we daar hebben ontmoet doe ik nog een oproep.
Tijdens het schooljaar doen we meestal tal van acties maar omdat het nu gewoon dringend is zoeken we voor één keertje gewoon wat financiële hulp. We gaan op zoek naar mensen die 10€ (of een veelvoud ervan) willen storten voor de aankoop ter plaatse van stoffen, wasbare mondmaskers.

Gemiddeld betekent dat voldoende voor een  gezin, soms met inwonende grootouders. Dat zou ook kunnen betekenen dat kinderen in januari, bij een verhoopte heropstart van de scholen, ook terug naar school zouden kunnen gaan, en dat de zwaksten uit de Rwandese samenleving ook weer volgens de normen hun perceeltjes zouden kunnen bewerken zonder te worden opgepakt, én,- laat ons dat vooral niet vergeten-, dat de verspreiding van het virus door de versoepeling van een aantal maatregelen  beperkt wordt.

Wie zijn steentje wil bijdragen, ‘mondmaskertjesgewijs’ zoals in de titel van dit bericht, kan een bijdrage storten op het rekeningsnummer van Batwa Keramiek:  BE19 0017 9258 0612

Elke gestorte euro betekent meer veiligheid en wat meer bewegingsvrijheid,die  mensen kan helpen om terug iets verder te kunnen denken dan aan puur overleven.
Héél hartelijk bedankt! Murakoze!

Wie graag het ganse verhaal leest verwijs ik graag naar de blog van Dirk Vanhaeren.

Ziezo

Ziezo, met ons voeten in de klei en met een masker op onze neus kijken we uit naar de komst van een paar gastdocenten. Fingers crossed dat deze workshops kunnen doorgaan. Hiervan geen aankondiging omdat de workshops reeds volboekt zijn.
Evenzeer kijken we uit naar de komst van onze gekende en onze nieuwe cursisten!!! Het wordt hier een gezellige drukte en daar houden we van!
Maar eerst nog een beetje nazomeren! Geniet ervan!